Musici 2022

Daniel Zapico werd geboren in Langreo, Asturië (Spanje).
Au monde, zijn recente solo-album met zijn eigen transcripties voor theorbe van Franse barokmuziek, heeft de critici van het publiek en de gespecialiseerde pers volledig veroverd en behaalde de hoogste cijfers, zoals de Diapason d’Or, ffff van Télérama en 5 sterren in de tijdschriften Pizzicato, Melómano en Ritmo, evenals nominaties bij de MIN Awards en bij de ICMA Awards. Daniel Zapico speelt ook samen met andere belangrijke figuren in de muziek zoals Leonardo García Alarcón (Cappella Mediterranea), Benjamin Bayl (Hong Kong Philharmonic Orchestra), Attilio Cremonesi (Orquesta del Gran Teatro La Fenice), Andrea De Carlo (Ensemble Mare Nostrum) , Maxim Emelyanychev (Il Pomo d’Oro), Riccardo Muti, Christina Pluhar (L’Arpeggiata) en Judith Steenbrink (Holland Baroque).

Holland Baroque Van Bach tot gospel, van jazz tot gregoriaans; Holland Baroque staat bekend om zijn gevarieerde programmering. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.
Zo liet de soepele vermenging van de fluweelzachte toon van Eric Vloeimans met de cornetto horen dat barok een geluid van nu is. Samen met deze trompetfluisteraar ontving Holland Baroque dan ook een Edison voor het album Carrousel. Holland Baroque werd Reinbert de Leeuw’s boezemvriend tijdens de gezamenlijke zoektocht naar zijn waarheid van Bachs Matthäus-Passion. Zowel de documentaire als de integrale registratie die Cherry Duyns daarvan maakte draaiden maandenlang in de bioscopen. Bach in de cinema: een unicum.

Erik Bosgraaf wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest virtuoze blokfluitisten, en zeker de meest avontuurlijke. Voor Erik is zijn instrument een onuitputtelijke bron van inspiratie, met eindeloze mogelijkheden. Hij improviseert, speelt jazz, maakt gebruik van elektronica en werkt graag samen met mensen op andere gebieden van artistieke genres zoals film. Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuwse muziek tot de vier seizoenen van Vivaldi tot de muziek van morgen. Voor Erik is er geen fundamenteel verschil tussen historisch en hedendaags repertoire. Hij is van mening dat ‘vroege muziek altijd nieuw is’.

Lucretia Starke (2001) komt uit Suriname. Zij begon haar muzikale opleiding als negenjarige op de Kathedrale Koorschool Suriname. Daar is haar passie voor klassieke muziek begonnen. Drie jaar gelden kreeg Lucretia de kans om naar Nederland te komen. Nu studeert zij aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar barok een ware ontdekking voor haar bleek. Les kreeg zij van Irene Verburg en nu studeert ze bij Carina Vinke. Daarnaast is Lucreatia lid van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Zij volgde masterclasses bij Emma Kirkby en Michael Chance. In mei 2022 tourt Lucretia met Holland Baroque naar Suriname.

Arturo den Hartog (1999) is een Surinaams-Nederlandse countertenor en recent prijswinnaar van het Prinses Christina Concours. Arturo heeft een grote liefde voor zowel barokmuziek als moderne muziek. Daarnaast zingt hij in pianoduo veel repertoire van zwarte componisten wiens muziek weer gehoord moet worden en doet hij onderzoek naar Surinaamse componisten. Zijn optreden bij Podium Witteman kreeg veel bijval. Op dit moment kijkt hij uit naar concerten met Holland Baroque in Suriname, de titelrol in een nieuw geschreven jeugdopera in de Nationale Opera en een mooi concert tijdens het nazomerfestival ‘Batenburg Baroque’.

Noëlle Drost (1999) is een Nederlandse sopraan die volop in ontwikkeling is. Zij studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze in het derde jaar zit bij Rita Dams, Noa Frenkel en Maurice Lammerts-van Bueren. Daarnaast studeert ze ook Oude Muziek bij Peter Kooij, Francesca Aspromonte en Pascal Bertin. Ze won meerdere prijzen bij het Prinses Christina Concours en was te zien bij Podium Witteman tijdens de seizoensopening met icoon Elly Ameling en volgde masterclasses van Philippe Herreweghe en Jard van Nes. Daarnaast zong ze onlangs in de operaproductie van de Dutch National Opera Academy.