Programma

Vrijdag 3 juni

Opmaatconcert

Judith Steenbrink – viool
Mikko Perkola – viola da gamba
Tineke Steenbrink – klavecimbel

Toen de Steenbrink-tweeling en Mikko Perkola elkaar tijdens hun studietijd ontmoetten speelden ze een zomercursus lang met elkaar. Barok in Noorwegen. Na dit memorabele moment verloren ze elkaar uit het oog. Mikko Perkola (viola da gamba) reisde de afgelopen jaren de wereld over met het geroemde Phantasm Viol Consort. Judith en Tineke Steenbrink zijn het kloppend hart van Holland Baroque, het barokgezelschap dat met haar uiteenlopende projecten het publiek meeneemt op spannende muzikale avonturen.

Het gevoel van de zomercursus is hen altijd bijgebleven, en Stylus Fantasticus is een prachtig startpunt voor een muzikaal weerzien. Dit is de eerste keer dat ze elkaar weer in hun trio-bezetting treffen. ‘De Stylus Fantasticus is bij uitstek geschikt voor instrumentale muziek. Het is de vrijste en ongehinderdste methode voor compositie en is aan niets gebonden, zo zegt A. Kircher (1602 – 1680) over dit fenomeen. Deze ongedwongen vorm zorgt voor een boeiende avond van 17e eeuwse hoogtepunten, een buitengewoon goede aanleiding om dit prachtige repertoire in te duiken. Kamermuziek boordevol barok-enthousiasme en levendigheid.

Vrijdag 26 augustus

Au Monde

Daniel Zapico – theorbe

Met het schilderachtige programma ‘Au Monde’ wordt ‘Batenburg Baroque’ sfeervol geopend. De Spaanse Daniel Zapico, theorbe (een voorloper van de gitaar) speelt solo in de Oude Sint-Victorkerk. Alle kleurschakeringen van zijn fragiele instrument worden in deze ruimte subtiel versterkt. Delicaat, melancholisch en virtuoos; een aanrader! ‘Au Monde’ werd bekroond met «Diapason d’or» en ontving diverse internationale prijzen.

Met werken van Couperin, Forqueray, Lully, en Robert de Visée.

Zaterdag 27 augustus

Baroque!

Holland Baroque & Erik Bosgraaf – blokfluit

Erik Bosgraaf is een van de beste en veelzijdigste blokfluitisten ter wereld en enthousiast ambassadeur van componisten als Bach en Telemann. Hij speelt dit repertoire zo swingend alsof het ter plekke ontstaat. Daarmee is hij de perfecte solist voor Holland Baroque in een programma vol barokke parels. In ‘Baroque!’ burleske finales, dromerige airs, virtuoze concerti; kortom al het mooie wat barok te bieden heeft.

Café Classique

Három Igric

Uitbaeterij de Viersprong stelt een festivalmenu samen. Dineren met live optreden van Három Igric. Geheel in de rondreizende tradities zullen ze de (Hongaarse ) restaurantmuren niet als begrenzing zien. 

Zondag 28 augustus

Toekomstmuziek

Lucretia Starke – sopraan
Noëlle Drost – sopraan
Arturo den Hartog – countertenor

Hier is de nieuwste generatie zangers. Noëlle Drost, Lucretia Starke en Arturo den Hartog staan aan het begin van hun carrière. Zij studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en laten de toekomst van barok horen. Instrumentalisten van internationale faam begeleiden hen. Barokmuziek is van vroeger. Maar het is niet oud. Deze talentvolle musici geven nieuwe betekenis aan eeuwenoude classics. Aria’s die toen een hit waren en ook nu harten openen.  Laat je meevoeren door tijdloze muziek.

Met componisten als Monteverdi, Cavalli en Caccini.

Pizza met Jazz

Paul Vermeulen & band

Paul Vermeulen is jazzpianist en woont in Batenburg,; met zijn band speelt hij meestal onaangekondigd zomaar een middag buiten op het pleintje. Nu hebben we hem officieel uitgenodigd.

Francesco Lai komt uit Sardinië. Elke zondag staat hij, samen met zijn partner Hanneke, op het pleintje in Batenburg. Daar bakt hij de beste pizza’s in zijn mobiele pizzabakkerij. Als een jongleur bewerkt Francesco het deeg  tot een mooie dunne pizzabodem.

Buon appetito!