Talent en Toekomst

Ruim baan voor jong talent en educatie, want cultuur voor kinderen is essentieel voor onze samenleving. Concerten speciaal voor kinderen en activiteiten waarbij kinderen op andere manieren bij het festival betrokken worden zijn daarom belangrijk onderdeel van Batenburg Baroque Festival. Zo krijgen kinderen een creatieve stimulans, geeft het festival podium voor jong talent en wordt cultureel erfgoed doorgegeven aan de volgende generatie.

Concert voor kinderen
Initiatiefnemer Judith Steenbrink: “Dit jaar geven musici van Holland Baroque, de drie talenten van de Suyderhoud Academy én Zohra Jongerius, winnaar van de Suyderhoud Award 2023, concerten voor leerlingen van basisscholen in Batenbrug en omgeving. Ik ben heel blij dat wij dit jaar met de organisatie Cultuurknooppunt Wijchen de handen ineen hebben geslagen zodat deze kinderen tijdens een concert ervaren dat muziek voor iedereen een belevenis is, ook als je er niet alles van af weet. Luisteren, kijken en meedoen: een belangrijke creatieve stimulans. Deze concerten vinden plaats op 28 juni 2024.”

Jong talent
Batenburg Baroque Festival biedt bovendien kansen aan jong talent. Door optredens van de nieuwste generatie musici tijdens Toekomstmuziek krijgen studenten naast ervaring ook exposure. Coaching gebeurt tijdens repetities door begeleidende professionele musici, met name door Tineke Steenbrink, die ook aan het Conservatorium in Den Haag lesgeeft en zo ruimschoots ervaring heeft op dat vlak. De nominatie voor en het winnen van de Suyderhoud Publieksprijs, de prijs voor aanstormend talent, is een geweldige toevoeging aan hun cv. Het deelnemen aan de Suyderhoud Academy is een belangrijke én leuke leerervaring. Tijdens het festival ontmoeten gevestigde namen en nieuw talent elkaar, en dat is waardevolle kruisbestuiving. Genomineerden voor de Publieksprijs dit jaar zijn aanstormende talenten Erjan Velde, Carolina Andrade en Roy van Vugt. De prijs wordt op 14 juli na afloop van het tweede concert van Toekomstmuziek uitgereikt.

Het festival wil de komende jaren verder groeien en via scholen en andere activiteiten muziek met meer kinderen delen. Het meemaken en meedoen is zo belangrijk. Een creatieve stimulans.