Talent en Toekomst

Ruim baan voor jong talent en educatie, want cultuur voor kinderen is essentieel voor onze samenleving. Concerten speciaal voor kinderen en activiteiten waarbij kinderen op andere manieren bij het festival betrokken worden zijn daarom belangrijk onderdeel van Batenburg Baroque. Zo krijgen kinderen een creatieve stimulans, geeft het festival podium voor jong talent en wordt cultureel erfgoed doorgegeven aan de volgende generatie.

Concert voor kinderen

Initiatiefnemer Judith Steenbrink: “De Kindervakantieweek Batenburg & Niftrik is een begrip hier in de omgeving van Batenburg. Ik ben heel blij dat wij dit jaar met de organisatie van de vakantieweek de handen ineen hebben geslagen zodat deze kinderen tijdens een concert ervaren dat muziek voor iedereen een belevenis is, ook als je er niet alles van af weet. Luisteren, kijken en meedoen: een belangrijke creatieve stimulans. Dit concert voor zestig kinderen vindt plaats op 23 augustus. Ook Lucretia Starke, winnaar van de Suyderhoud Award 2022 treedt dan op.”

Jong talent

Batenburg Baroque biedt bovendien kansen aan jong talent. Door optredens van de nieuwste generatie musici tijdens Toekomstmuziek krijgen studenten naast ervaring ook exposure. Coaching gebeurt tijdens repetities door begeleidende professionele musici, met name door Tineke Steenbrink, die ook aan het Conservatorium in Den Haag lesgeeft en zo ruimschoots ervaring heeft op dat vlak. De nominatie voor en het winnen van de Suyderhoud Award, de prijs voor aanstormend talent, is een geweldige toevoeging aan hun cv. Tijdens het festival ontmoeten gevestigde namen en nieuw talent elkaar, en dat is aardevolle kruisbestuiving. Genomineerden voor de Award dit jaar zijn aanstormende talenten Sophia Faltas (zang), Zohra Jongerius (viool) en Jasperina Verheij (zang). De prijs wordt op 26 augustus na afloop van het tweede concert van Toekomstmuziek uitgereikt.

Ook tijdens Ontdek Batenburg en het concert van Holland Baroque worden kinderen bij het festival betrokken.

Het festival wil de komende jaren verder groeien en via scholen en andere activiteiten muziek met meer kinderen delen. Het meemaken en meedoen is zo belangrijk. Een creatieve stimulans.